Συνέχεια στο Κυρίως Περιεχόμενο »

Τα ηλιακά φώτα στους δρόμους αποτελούν μία οικονομική και βιώσιμη λύση.

           
          Ο φωτισμός των οδών, είναι από τις μεγαλύτερες ενιαίες δαπάνες σε πολλές πόλεις σε όλον τον κόσμο. Μένοντας ενημερωμένοι με τις νέες εξελίξεις και υιοθετώντας ηλιακές τεχνολογίες φωτισμού, μειώνουμε δραματικά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και τις εκπομπές από τα «πράσινα σπίτια».

Ο ηλιακός  φωτισμός των δρόμων, μπορεί να είναι μία οικονομικά βιώσιμη λύση και βρίσκει  πολλές εφαρμογές. ‘Όχι μόνο σε περιοχές όπου το κόστος της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας είναι πάρα πολύ ακριβό, αλλά και σε περιπτώσεις όπου η μείωση των λειτουργικών εξόδων αποτελεί προτεραιότητα. Τα ηλιακά φώτα στους δρόμους είναι μια συνετή επιλογή για χώρους στάθμευσης, πάρκα, αυτοκινητόδρομους, διαδρόμους αεροδρομίων, για φωτισμό χώρων και για πολλές άλλες δημόσιες, ιδιωτικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Κατά την τοποθέτηση τους, δεν υπάρχει καμία ανάγκη για ανασκαφή, ούτως ώστε για να τοποθετηθούν τα καλώδια, διότι την ενέργειά τους δεν την παίρνουν από το ηλεκτρικό δίκτυο. Η ηλιακή ενέργεια χρησιμοποιείται για τη φόρτιση της αυτόνομη μπαταρίας κατά τη διάρκεια της ημέρας και τη νύχτα, η ενέργεια που απελευθερώνεται από τη μπαταρία τροφοδοτεί τα φώτα. Ένα χρονόμετρο ή ένα φωτοκύτταρο ελέγχει τη λειτουργία των φώτων από το σούρουπο μέχρι την αυγή. Η ρύθμισή τους  είναι γρήγορη, συνήθως λιγότερο από μια ημέρα ανά ηλιακό φως του δρόμου. Αυτό μπορεί να γίνει από έναν οποιονδήποτε έμπειρο τεχνικό. Το ηλιακό πάνελ πρέπει να ευθυγραμμισθεί καταλλήλως, για να συγκεντρώσει τη μέγιστη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να εξετάζονται, εφόσον πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε  ηλιακά φωτιστικά δρόμου: Είναι πολύ σημαντικό το σωστό μέγεθος των διαφόρων συνιστωσών (ηλιακοί συλλέκτες, λάμπες, μπαταρίες, ηλιακοί ελεγκτές), σύμφωνα με τη γεωγραφική περιοχή. Τα καλά σχεδιασμένα συστήματα ηλιακών φώτων στους  δρόμους  μπορούν να παρέχουν επαρκή και χαμηλό φωτισμό κόστους για τα επόμενα χρόνια, με ελάχιστη συντήρηση. LED (δίοδοι εκπομπής φωτός) λαμπτήρων μπορεί να λειτουργήσει μέχρι και 50.000 ώρες.


 Φωτισμός οδών με φωτοβολταϊκά