Συνέχεια στο Κυρίως Περιεχόμενο »

Πινακίδα αναγνώρισης οχημάτων με επικίνδυνα φορτία SD-30

Πινακίδα αναγνώρισης οχημάτων με επικίνδυνα φορτία SD-30

Γράψτε πρώτος μια αξιολόγηση για αυτό το προϊόν

Availability: καλέστε μας

Χωρίς ΦΠΑ: 28,23 € Με ΦΠΑ: 35,00 €
ή

Γρήγορη Επισκόπηση

Πινακίδα αναγνώρισης οχημάτων με επικίνδυνα φορτία διαστάσεων 40cm x 30cm με κίτρινη και μαύρη αντανακλαστική επιφάνεια για τήρηση της Ευρωπαϊκής συμφωνίας για την διεθνή οδική μεταφορά επικινδύνων εμπορευμάτων ADR.
Bookmark and Share

Πινακίδα σήμανσης επικίνδυνων φορτίων

Double click on above image to view full picture

Σμίκρυνση
Μεγέθυνση

Περισσοτερες Οψεις

 • Πινακίδες σήμανσης βαρέων οχημάτων
 • Πινακίδα σήμανσης επικίνδυνων φορτίων

Λεπτομέρειες

Πινακίδα αναγνώρισης οχημάτων τα οποία μεταφέρουν επικίνδυνα φορτία. Ως επικίνδυνα φορτία ορίζονται τα εμπορεύματα, είδη και υλικά από τα οποία μπορούν να προκύψουν κίνδυνοι για το κοινωνικό σύνολο, τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων και των ζώων καθώς και για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Οι κίνδυνοι αυτοί είναι δυνατό να οφείλονται στη φύση, τις ιδιότητες και την κατάσταση αυτών των φορτίων, καθώς και σε τυχόν ατύχημα κατά τη μεταφορά τους. Η βιομηχανία και οι άλλες δραστηριότητες του ανθρώπου απαιτούν την καθημερινή μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων επικίνδυνων εμπορευμάτων. Η διακίνηση των επικινδύνων φορτίων μπορεί να οδηγήσει σε ιδιαίτερα σοβαρό ατύχημα. Ακόμα και όταν οι μεταφερόμενες ποσότητες είναι μικρές, ο κίνδυνος εμφάνισης ατυχήματος μεγάλης έκτασης είναι υπαρκτός. Άλλωστε η ίδια η φύση της μεταφοράς επιβάλλει την κυκλοφορία των επικίνδυνων φορτίων σε δημόσιο χώρο (δρόμο, λιμάνι ή αεροδρόμιο), μακριά από το ελεγχόμενο περιβάλλον μιας βιομηχανικής εγκατάστασης. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις, όπου η πρόκληση ατυχήματος δεν οφείλεται σε παραλείψεις που αφορούν αυστηρά το μεταφερόμενο φορτίο, αλλά στους συνήθεις κινδύνους της κυκλοφορίας.

 • Διαστάσεις: 40cm x 30cm
 • Αντανακλαστικότητα: Κατηγορία Τ1
 • Σήμανση: Κίνδυνος / Πληροφόρηση
 • Χρήση: Οχήματα με επικίνδυνα φορτία (κατά ADR)


Ο κανονισμός ECE104 CLASS C ορίζει τις τεχνικές προδιαγραφές αντανακλαστικών ταινιών για την σήμανση βαρέων φορτηγών και συρόμενων οχημάτων στην Ευρώπη, η οποία ορίστηκε ως υποχρεωτική για όλα τα επαγγελματικά φορτηγά άνω των 7,5 τόνων και για τα ρυμουλκούμενα οχήματα πάνω από 3 τόνους.


Σήμανση οχημάτων

 

 • Τήρηση του νέου Ευρωπαϊκού νόμου για την υποχρεωτική σήμανση βαρέων οχημάτων
 • Τήρηση Ευρωπαϊκής συμφωνίας για την διεθνή οδική μεταφορά επικινδύνων εμπορευμάτων ADR
 • Καλύτερη ορατότητα του οχήματος από τους άλλους οδηγούς
 • Καλύτερος υπολογισμός της απόστασης από το όχημα
 • Μεγαλύτερη ασφάλεια του ίδιου του οδηγού του οχήματος, ακόμα κι όταν αυτό δεν κινείται
 • Μικρότερη πιθανότητα ατυχήματος στα οδικά δίκτυα
 • Αναβάθμιση του οχήματος και της εικόνας του επαγγελματία


Πινακίδα επικίνδυνων φορτίων

Πληροφορίες για τη μεταφορά επικίνδυνων φορτίων

Πολλές φορές οι άνθρωποι οι οποίοι εμπλέκονται με τη διακίνηση ενός επικίνδυνου φορτίου δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και δεν γνωρίζουν τις ιδιομορφίες του. Στη συνέχεια παρουσιάζονται μερικές αρχές που διέπουν τη μεταφορά των επικινδύνων φορτίων. Το κείμενο δεν υποκαθιστά τις γνώσεις που θα πρέπει να έχει κάποιος που μεταφέρει ένα συγκεκριμένο επικίνδυνο φορτίο. Είναι τόσες πολλές οι ιδιομορφίες, οι εξαιρέσεις, οι και τόσο μεγάλοι οι κίνδυνοι που ακόμα και η ελάχιστη αμέλεια μπορεί να αποβεί μοιραία.


Τι είναι η συμφωνία ADR;


O ευρωπαϊκός κώδικας που διέπει τις οδικές μεταφορές είναι η «Ευρωπαϊκή Συμφωνία για την Διεθνή Οδική Μεταφορά Επικινδύνων Εμπορευμάτων ADR» και οι αναθεωρήσεις της. H συμφωνία είναι γνωστή με τη διεθνή ονομασία της ADR από τα αρχικά των γαλλικών λέξεων "Accord Dangereux Routier". Από το 1999 η συμφωνία ισχύει και για τις εθνικές μεταφορές μέσα στην Ελλάδα Για την αναθεώρηση της συμφωνίας, κάθε δύο χρόνια εξετάζονται οι εξελίξεις στην τεχνολογία της μεταφοράς επικινδύνων εμπορευμάτων (οχήματα, εξοπλισμός, επικίνδυνες ύλες και ουσίες, συσκευασία, προστασία περιβάλλοντος και εργαζομένων) και γίνονται οι ανάλογες τροποποιήσεις. Πρόκειται επομένως για ένα "ζωντανό" εργαλείο που συνεχώς εξελίσσεται. Παρόμοια είναι και η συμφωνία RID για τις σιδηροδρομικές μεταφορές.

Σκοπός της συμφωνίας είναι η διασφάλιση της ασφαλούς μεταφοράς των επικινδύνων εμπορευμάτων, όταν αυτά διέρχονται από μία ή περισσότερες χώρες. Εάν οι μεταφορές πληρούν τις απαιτήσεις της ADR, τότε απαλλάσσονται από την τήρηση της εθνικής νομοθεσίας των συμβαλλομένων κρατών. Ως προς τις ιδιότητές τους οι επικίνδυνες ύλες ταξινομούνται σε 9 κλάσεις. Ένα ειδικό χαρακτηριστικό της συμφωνίας είναι ότι η κάθε κλάση είναι είτε «περιοριστική» είτε «μη περιοριστική». Για τις περιοριστικές κλάσεις επιτρέπεται η μεταφορά μόνο των ουσιών που ανήκουν σε αυτές ενώ απαγορεύεται η μεταφορά όσων ουσιών δεν αναφέρονται. Ακόμη και για τις μη περιοριστικές κλάσεις υπάρχουν εμπορεύματα, των οποίων απαγορεύεται η μεταφορά. Λόγω της πληθώρας και της πολυπλοκότητας των διατάξεων, η φόρτωση πρέπει να γίνεται κάτω από την επίβλεψη ειδικευμένου προσωπικού που έχει ειδικά πιστοποιηθεί από την Πολιτεία.


Ταξινόμηση των ουσιών σύμφωνα με την συμφωνία ADR


Κλάση 1
Εκρηκτικές ουσίες και είδη
(π.χ. πυρίτιδα, φυσίγγια, βεγγαλικά)
Περιοριστική

Κλάση 2
Αέρια: πεπιεσμένα, υγροποιημένα ή διαλυμένα υπό πίεση (π.χ. άζωτο, αμμωνία, βουτάνιο, προπάνιο κλπ)
Περιοριστική (για μερικές χώρες)

Κλάση 3
Εύφλεκτα υγρά (π.χ. βενζίνη, πετρέλαιο, κηροζίνη κλπ)

Κλάση 4.1
Εύφλεκτα στερεά (π.χ. πριονίδι, σανός, λιγνίτης κλπ)
Κλάση 4.2
Ουσίες υποκείμενες σε αυτογενή ανάφλεξη (π.χ. φωσφόρος, ρητίνες, κατάλοιπα πετρελαίου)
Κλάση 4.3
Ουσίες που σε επαφή με το νερό παράγουν εύφλεκτα αέρια (π.χ. κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, ανθρακασβέστιο κλπ)

Κλάση 5.1
Οξειδωτικές ουσίες (π.χ. νιτρικό αμμώνιο και λιπάσματά του κλπ)
Κλάση 5.2
Οργανικά υπεροξείδια (π.χ. υπεροξείδιο διτριτοταγούς βουτυλίου κλπ)

Κλάση 6.1
Τοξικές ουσίες (υδροκυανικό οξύ, ενώσεις αρσενικού, υδραργύρου κλπ)
Κλάση 6.2
Απεχθείς ουσίες και ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση (π.χ. εντόσθια, κοπριά, περιττώματα κλπ)
Περιοριστική (για μερικές χώρες)

Κλάση 7
Ραδιενεργά υλικά
Περιοριστική

Κλάση 8
Διαβρωτικές ουσίες (π.χ. θειικό οξύ, νιτρικό οξύ, καυστική σόδα κλπ)

Κλάση 9
Διάφορες επικίνδυνες ουσίες και είδη (π.χ. αμίαντος, PCBs (κλοφέν), συσκευές με κλοφέν κλπ).

Παρατηρήση:
Οι κλάσεις που δεν χαρακτηρίζονται ως προς τον περιορισμό, είναι μη περιοριστικές


Πως γίνεται η σήμανση των επικινδύνων φορτίων;

Η συμφωνία ADR επιβάλλει τη σήμανση των οχημάτων που μεταφέρουν επικίνδυνα εμπορεύματα με δύο είδη σημάνσεων:

 • Πορτοκαλί ή κίτρινες πινακίδες αναγνώρισης του κινδύνου
 • Ετικέτες κινδύνου

Οι πορτοκαλί πινακίδες έχουν τυποποιημένες διαστάσεις και πρέπει να φέρονται στο εμπρός και πίσω μέρος και ενδεχομένως στα πλευρά του οχήματος, ανάλογα με το είδος του. Οι πινακίδες αποτελούνται από δύο αριθμούς που χωρίζονται με οριζόντια μαύρη γραμμή. Ο επάνω αριθμός είναι ο χαρακτηριστικός αριθμός κινδύνου και δείχνει τον κίνδυνο που μπορεί να προέλθει από το υλικό, σύμφωνα με τη παρακάτω έννοια:

2 - Εκπομπή αερίων
3 - Εύφλεκτα υγρά (ατμοί) και αέρια
4 - Εύφλεκτα στερεά
5 - Οξειδωτική αντίδραση
6 - Τοξικότητα
7 - Διαβρωτικότητα
8- Κίνδυνος αιφνίδιας αντίδρασης


Ο διπλασιασμός του αριθμού δείχνει την εντατικοποίηση του συγκεκριμένου κινδύνου. Όταν αρκεί ένα ψηφίο για να καταδείξει τον κίνδυνο, τότε αυτό ακολουθείται από 0, ενώ όταν ένας αριθμός έχει μπροστά το γράμμα ‘Χ’, τότε το υλικό αντιδρά επικίνδυνα με το νερό. Ο κάτω τετραψήφιος αριθμός της πινακίδας είναι ο κωδικός αριθμός αναγνώρισης του υλικού, όπως αυτός αναφέρεται στο παράρτημα Β.5 της συμφωνίας ADR. Για παράδειγμα η παρακάτω ετικέτα (33) δείχνει ότι πρόκειται για : «πολύ εύφλεκτο υγρό με θερμοκρασία ανάφλεξης κάτω από 23°C» και ο χαρακτηριστικός αριθμός αναγνώρισης του υγρού είναι: 1203.


Πινακίδα σήμανσης επικίνδυνων φορτίων


Οι ετικέτες κινδύνου τοποθετούνται στις συσκευασίες και έχουν επίσης συγκεκριμένη μορφή και διαστάσεις, ώστε να αποτελούν μία διεθνή «γλώσσα» που απευθύνεται στον καθένα που εμπλέκεται με τη διακίνηση. Για τα ραδιενεργά υλικά ισχύουν ιδιαίτερες σημάνσεις. Σημειώνεται ότι ισχύουν ειδικοί κανονισμοί για τη τοποθέτηση των πινακίδων στο εμπρός, πίσω και πλευρικό μέρος του οχήματος, ανάλογα με το είδος των μεταφερόμενων υλικών και του οχήματος.


Ποιες είναι οι επιπτώσεις των ατυχημάτων;

Οι πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις ενός ατυχήματος κατά τη μεταφορά επικίνδυνων υλικών είναι:

 • Διαρροή Τοξικών υλών
 • Φωτιά
 • Έκρηξη

Ανάλογα με το είδος του φορτίου και του τρόπου μεταφοράς, οι διαρροές εύφλεκτων αερίων είναι πιθανό να οδηγήσουν σε φωτιές ή εκρήξεις νέφους αερίων, ενώ τα υγρά καύσιμα που καταλήγουν στο έδαφος, σε φωτιές λίμνης υγρού. Ο κίνδυνος της έκρηξης είναι υπαρκτός κατά τη μεταφορά ουσιών που θεωρούνται χημικά ασταθείς. Αν το μεταφερόμενο υλικό είναι τοξικό, ενδεχόμενη διαρροή του σε μεγάλες ποσότητες θα οδηγήσει σε σχηματισμό τοξικού νέφους. Οι συνηθέστερες αιτίες πρόκλησης ατυχημάτων προέρχονται από: α) Το φορτίο, β) το μεταφορέα (οδηγό) και γ) τους διάφορους χειρισμούς του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται.

Το φορτίο μπορεί να αναφλεγεί ή να εκραγεί ή να διαβρώσει τη συσκευασία του και να διαρρεύσει. Από την άλλη πλευρά ο οδηγός του οχήματος μπορεί να εμπλακεί σε τροχαίο ή σιδηροδρομικό ατύχημα (εκτροχιασμός βαγονιών), ενώ δεν είναι σπάνιες οι συγκρούσεις δεξαμενόπλοιων ή φορτηγών πλοίων στη θάλασσα. Τέλος ατύχημα μπορεί να προκληθεί από εσφαλμένους χειρισμούς κατά την φόρτωση ή την εκφόρτωση επικίνδυνων υλών.

Νέα νομοθεσία σε ότι αφορά στην σήμανση ουσιών και μειγμάτων.

 

Οι πληροφορίες σχετικά με την μεταφορά και σήμανση επικίνδυνων φορτίων: 

Του Αρχ/στη Μάγγα Νικόλαου, (αναδημοσίευση από το http://www.firefighters.gr)

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα παρακάτω προϊόντα

Ελαστικό κολωνάκι σήμανσης ύψους 80cm με ενισχυμένη βάση KDH-FP-80-PU

Ελαστικό κολωνάκι σήμανσης ύψους 80cm με ενισχυμένη βάση KDH-FP-80-PU

Κανονική Τιμή: 32,00 €

Special Price Χωρίς ΦΠΑ: 22,58 € Με ΦΠΑ: 28,00 €

Στοπ τροχού από λάστιχο μήκους 60cm KDH-225

Στοπ τροχού από λάστιχο μήκους 60cm KDH-225

Χωρίς ΦΠΑ: 14,92 € Με ΦΠΑ: 18,50 €
Πλαστικό στηθαίο οδών ύψους 60cm NJ-60

Πλαστικό στηθαίο οδών ύψους 60cm NJ-60

Χωρίς ΦΠΑ: 60,48 € Με ΦΠΑ: 75,00 €
Πλαστικός κώνος σήμανσης με βαριά βάση ύψους 50cm KDH-PE-1

Πλαστικός κώνος σήμανσης με βαριά βάση ύψους 50cm KDH-PE-1

Χωρίς ΦΠΑ: 7,66 € Με ΦΠΑ: 9,50 €
Τάκος ακινητοποίησης οχημάτων (σφήνα τροχών) από ελαστικό RWC-160

Τάκος ακινητοποίησης οχημάτων (σφήνα τροχών) από ελαστικό RWC-160

Χωρίς ΦΠΑ: 19,27 € Με ΦΠΑ: 23,90 €
Προστατευτικό τοίχων από ελαστικό μήκους 1000mm, πλάτους 160mm και πάχους 50mm KWP-4

Προστατευτικό τοίχων από ελαστικό μήκους 1000mm, πλάτους 160mm και πάχους 50mm KWP-4

Χωρίς ΦΠΑ: 22,58 € Με ΦΠΑ: 28,00 €
Ράμπα πεζοδρομίου από λάστιχο ύψους 10cm KDH-UP-1M

Ράμπα πεζοδρομίου από λάστιχο ύψους 10cm KDH-UP-1M

Χωρίς ΦΠΑ: 38,71 € Με ΦΠΑ: 48,00 €
Κολωνάκι μεταλλικό στρογγυλής διατομής Φ110mm ύψους 50cm KSB-F

Κολωνάκι μεταλλικό στρογγυλής διατομής Φ110mm ύψους 50cm KSB-F

Κανονική Τιμή: 39,00 €

Special Price Χωρίς ΦΠΑ: 28,23 € Με ΦΠΑ: 35,00 €

Ετικέτες Προϊόντος

Χρησιμοποιήστε κενά για να διαχωρίσετε ετικέτες, Χρησιμοποιήστε μονά εισαγωγικά (') για φράσεις.