Συνέχεια στο Κυρίως Περιεχόμενο »

Πιθανοί κίνδυνοι από τις αυτόματες πόρτες

           
          Ασφάλεια στις αυτόματες πόρτες
           
           
         

Δεν είναι λίγες οι φορές όπου έχουν πραγματοποιηθεί ατυχήματα που σχετίζονται με τις αυτόματες πόρτες. Η επίτευξη της ασφαλούς λειτουργίας μία αυτόματης αυλόπορτας ή γκαραζόπορτας στο σπίτι ή στην επιχείρησή μας πρέπει να αποτελεί την υψηλότερη προτεραιότητα για όλα τα εμπλεκόμενα μέλη της αλυσίδας από τους κατασκευαστές, τους εμπόρους, τους εγκαταστάτες μέχρι και τους ίδιους τους πελάτες - χρήστες.

Πολλοί από εσάς θα έβρισκαν δελεαστική μία φθηνή λύση αυτοματισμού χωρίς συστήματα ασφαλείας ωστόσο είναι το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσατε να κάνετε. Η βασική συμβουλή προς τους πελάτες μας είναι να μην κάνουν εκπτώσεις σε ότι αφορα στην ασφάλεια, ιδιαίτερα όταν στο χώρο υπάρχουν μικρά παιδιά ή κατοικίδια, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις. Η ανάγκη για την χρήση διατάξεων ασφαλείας, όπως φωτοκύτταρα, προκύπτει από το γεγονός ότι οι μηχανισμοί διαθέτουν ιδιαίτερα μεγάλη δύναμη η οποία απαιτείται για να κινήσει μία πόρτα και ως αποτέλεσμα χρειάζονται συστήματα ασφαλείας για να μην προκληθούν ατυχήματα κατά την αυτόματη λειτουργία της πόρτας.

Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που διανύουμε πολλές εταιρείες ή εγκαταστάστες προσφέρουν στους πελάτες τους μηχανισμούς οι οποίοι δεν διαθέτουν καμμία απολύτως διάταξη ασφαλείας ώστε η τιμή να είναι δελεαστική. Και πράγματι είναι. Αξίζει όμως τον κόπο; Το επιχείρημά τους είναι: «Τι κακό μπορεί να συμβεί;». Η εμπειρία μας εχει δείξει ότι η έλειψη διατάξεων ασφαλείας σε συστήματα αυτοματισμού θυρών έχει τραγικά αποτελέσματα από τραυματισμούς μέχρι και θανάτους. Σκεφτείτε το. Μία φορά θα συμβεί το κακό. Σε αυτό το άρθρο, προσπαθούμε να αναλύσουμε τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει ή μη χρήση διατάξεων ασφαλείας σε αυτόματες πόρτες ώστε να είστε ενήμεροι πριν προβείτε στην αγορά σας.

Εάν θέλουμε να είμαστε απολύτως τυπικοί θα χρειαστεί να γίνει αρχικά μία εκτίμηση και αξιολόγηση όλων των πιθανών κινδύνων και στη συνέχεια να επιλεγεί ο κατάλληλος μηχανισμός καθώς και οι απαραίτητες διατάξεις ασφαλείας. Ας μην ξεχναμε ότι σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γερμανία και η Αγγλία η χρήση διατάξεων ασφαλείας είναι υποχρεωτική βάση νόμου για την ασφάλεια του καταναλωτή. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Παρακάτω σας αναφέρουμε τους συνηθέστερους κινδύνους:

Σύγκρουση
Κατά την διάρκεια του κλεισίματος ή ανοίγματος μίας αυτόματης πόρτας υπάρχει ο κίνδυνος να συγκρουστεί με έναν άνθρωπο, ένα όχημα, ένα ζώο ή κάποιο άλλο αντικείμενο. Ο κίνδυνος της σύγκρουσης εξαρτάται από τον τρόπο λειτουργίας και χειρισμού της πόρτας, από τα χαρακτηριστικά της πόρτας όπως ύψος, βάρος κλπ. Παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με κινητικές δυσκολίες είναι πιθανό να μην μπορούν να αντιδράσουν έγκαιρα και να απομακρυνθούν από την τροχιά κίνησης της πόρτας. Όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν τον τύπο και το επίπεδο ασφαλείας που απαιτείται.


Αγκίστρωση
Κατά την διάρκεια του ανοίγματος και κλεισίματος μίας αυτόματης πόρτας υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να «πιαστούν» τα ρούχα ενός ανθρώπου στην πόρτα με αποτέλεσμα να τον παρασύρει δημιουργώντας έτσι το φαινόμενο της μεταφορικής ταινίας. Ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος όταν η πόρτα βρίσκεται μπροστά από έναν δημόσιο δρόμο με συχνή διέλευση πεζών.

Κρούση
Οι ανοιγόμενες πόρτες είναι περισσότερο ευαλωτες σε αυτό τον τύπο κινδύνου καθώς σαρώνουν μία μεγάλη επιφάνεια τόσο στο άνοιγμα όσο και στο κλέισιμο. Καθώς τα φύλλα μίας ανοιγόμενης πόρτας ανοιγοκλείνουν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πραγματοποιηθεί κρούση με κάποιο ξεχασμένο παρκαρισμένο όχημα ή κάποιο μικρό παιδί. Πολύ σημαντικός κίνδυνος επίσης στις ανοιγόμενες πόρτες είναι ο εγκλωβισμός ανθρώπων από το θυρόφυλλο όταν υπάρχει κάθετα τοίχος στην κολώνα.

Ηλεκτροπληξία
Η πλειοψηφία των μηχανισμών για αυτόματες γκαραζόπορτες και αυλόπορτες αποτελούνται από κινητήρες 230 V AC. Μία κακή εγκατάσταση η οποία δεν έχει γίνει από αδειούχο ηλεκτρολόγο ενέχει κινδύνους σε ότι αφορά στην συνδεσμολογία και αυξάνει τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας. Μια εγκατάσταση πρέπει να τηρεί τις οδηγίες του κατασκευαστή και να πραγματοποιείται από εξουσιοδοτημένα και εκπαιδευμένα άτομα.

Μία διάταξη η οποία αυξάνει κατακόρυφα την ασφάλεια των αυτόματων θυρών είναι τα φωτοκύτταρα ασφαλείας